BOSILJAK
BOSILJAK - Ocimum basilicum
Latinski naziv: Ocimum basilicum. asea aranion.
Eng: Basil.
D: Basilienkraut, basilikum.
Tal: Basilico.
Fr: Basilic.
Drugi nazivi: Bosiljak, bosiok, bosilje, faslidjan, fasliđan, vesligen, murtela.
Opis
Bosiljak je jednogodišnja biljka iz porodice usnjača - labiatea koja raste na sunčanim, ali zaštićenim mjestima, te treba dosta vode. Raste grmasto visine od 20 do 60cm.
Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne čašice prekriveni su finim dlačicama.
Listovi su ovalni, 1,5 do 5cm dugi i do 3cm široki. Rubovi lista su glatki.
Cvate od lipnja do listopada. Na 2,5mm dugoj cvjetnoj dršci naraste petolatičasti cvijet u obliku zvona. Dva nejednaka para prašnika srasli su sa krunom.
Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.
Kemijski sastav.
Nadzemni dio biljke sadrži eterično ulje, tanine, glikozide, saponine, mineralne materije, askorbinsku kiselinu, šećer. Eterično ulje sadrži eugenol, cineol, metilhavikol, kamfor. U sjemenju se nalaze trigliceridi, karotin, rutin.
Primjena:
Primjenjuje se za liječenja upala (želuca, crijeva), grčeva u želucu, kašlja, astme, početnih stanja tuberkoloze, bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike). Koristi se za umirenje živaca, protiv nesanice i protiv nesvjestice. Pojačava spolni nagon.
Botanička klasifikacija bosiljka je vrlo kompleksna, jer sadrži više varijeteta i kemotipova.
Možemo ga podijeliti u skupine prema kemijskim sastojcima, tako da postoje kemotipovi metil-kavikol, linalol, geraniol, kao i drugi vrste roda Ocimum (Ocimum canum, Ocimum gratissimum, Ocimum sanctum itd.). Iz tog razloga vrlo je bitno znati točno koji bosiljak se koristi.
Sadrži eterično ulje, nešto gorkih tvari i flavonoida. Koristi se kao začin. Djeluje smirujuće i olakšava probavne smetnje (stomahik, karminativ), olakšava probavu, uklanja nadutost.
Povijest i mitologija
Latinski naziv bosiljka nastao je od dvije riječi: ocimum (vrsta djeteline ili aromatična biljka) i basilicum (od grčke riječi basilicos, što znači kraljevski). Postoje različita vjerovanja i rituali vezani za tu "kraljevsku biljku".
U Indiji (gdje je bosiljak sveta biljka, odmah nakon lotosa) se vjeruje da bosiljak štiti dušu, te se često koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na prsa umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prijelazu između dva života.
Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima, a uz mirtu i tamjan koristili su ga za balzamiranje. Koristi se u ajurvedi za dišne probleme kao što je bronhitis, kašalj i prehlade, te za probavne probleme (dijareja, zatvor, loša probava).
Praktičari ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zacjeljuje na fizičkoj i na spiritualnoj razini, te da jača imunitet i „životnu energiju“. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače, a u vuduu se često koristi u ljubavnim ritualima.
Neki ljudi vjeruju da će bosiljak, ako se stavi u novčanik, privući novac, uspjeh i blagostanje, pa naprimjer trgovci u Haitiju stavljuju bosiljak u svoje dućane, jer vjeruju da istjerati nesreću i privući kupce.
Djelovanje bosiljka:
Bosiljak metil-kavikol – spazmolitično djelovanje
Bosiljak metil-kavikol je izrazito snažan spazmolitik, te djeluje protuupalno i analgetički.
Zbog svojeg snažnog djelovanja, može ga se koristiti za bolove u mišićima (uzrokovane upalom mišića nakon pretjeranih sportskih aktivnosti, istegnućem mišića, grčeva mišića zbog neispravnog držanja ili dugotrajnog sjedenja), kod glavobolja i migrena te menstrualnih bolova.
Kod mišićnih bolova bosiljak je najbolje koristiti u sinergiji s još nekim uljima koji imaju slično spazmolitično djelovanje (petit grain gorke naranče, petit grain mandarine, prava lavanda itd.), a dobro je i "oplemeniti" mješavinu s uljima koja potiču cirkulaciju (na primjer ružmarin cineol).
Takva mješavina se može napraviti u brzoupijajućem biljnom ulju poput lješnjaka ili makadamije ukoliko želite brzi učinak, ili u ulju koje će polakše prodirati u kožu, ali će zato djelovanje trajati duže (kao što je badem ili macerat gospine trave).
Koristite je za akutna stanja, ne duže od 5 dana (uz redovno nanošenje nekoliko puta na dan).
Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u Talijanskoj i Francusko-maritimnoj kuhinji.
Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate.
Od njega se spravlja i poznati Italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem.
Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve.
Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova.
Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene.
Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.
Bosiljak Basilicum
Osjetljiv je na zimu, pa ako ga želite imati pri ruci tijekom cijele godine slobodno ga posadite u teglu – uljepšat će prostor u kojem živite i oplemeniti jela na vašem stolu.
Ova biljka je jako cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, a navodi se da liječi bolesna jetra i vodenu bolest.
Djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.
Današnja moderna kuhinja je nezamisliva bez bosiljka kao jednog od najvažnijih začina. Bilo da se dodaje masnim i jakim jelima jer pospješuje probavu, ili jelima s rajčicom gdje se posebno ističe njegova aromatičnost, on je nezaobilazni dodatak i svakako daje posebnu notu našoj prehrani.Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka.
Danas se najviše uzgaja u Nizozemskoj, u lončanicama koje je potrebno obilno zalijevati vodom i držati na izravnom svjetlu. Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm, a cvate ružičastim ili bijelim cvjetovima na središnjem dijelu stabljike i izdancima.
Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak.
Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka.
Privlačan je i kao ukrasna biljka. Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s nazubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.
BOSILJAK DETALJI
Ljekovita svojstva i primjena:
Bosiljak je biljka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo.
Bosiljak (Ocimum basilicum) tipična je začinska biljka mediteranskog podneblja poznata po aromi i ljepoti listova koji mogu biti sitnji ili krupniji, svjetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti.
Cvjeta sitnim bijelim, ružičastim ili purpurnim cvjetovima. Osjetljiv je na niske temperature te se rijetko nalazi uz prirodi. Ali svaki pravi zaljubljenik u kuhanje uzgajat će ga kao lončaricu u svome domaćinstvu, kako bi mu uvijek bio pri ruci.
Bosiljak je osnovna začinska biljka talijanske i općenito mediteranske kuhinje našeg primorja. No, nimalo neće smetati i u pripremi drugih jela. Izvanredno se slaže s rajčicom, a neizostavan je sastojak u mješavini začina kod pripremanja pesta.
Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.
U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu.Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama.
Bosiljak izvrsno nadopunjuje okus češnjaka, majčine dušice, limuna i rajčice, a s obzirom da pomaže protiv nadutosti, bosiljkom je dobro začiniti jela od graha i ostalih mahunarki.
Bosiljak se jelima dodaje u maloj količini, čaj od bosiljka okrepljujući je i ljekovit napitak, kupke s listovima ili ekstraktom ove biljke njeguju kožu. Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega.
BOSILJAK - VRSTE
Sirup:
Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
Recept:
30 ml biljnog ulja (lješnjak/makadamija/badem/gospina trava)
10 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
10 kapi eterično ulje petit grain gorke naranče
10 kapi eterično ulje ružmarin cineol
Ukoliko imate česte glavobolje ili migrene , najbolji je tretman koji rješava sâm korijen tog problema. U većini slučajeva, velika pomoć (a najčešće i rješenje problema) je čišćenje jetre, koje se provodi određeni period vremena. No, kao "prvu pomoć" odnosno olakšanje u akutnom stanju, preporuča se mješavina s eteričnim uljem bosiljka. Još jedno ulje koje je izrazito učinkovito kod takvih stanja je paprena metvica, pa je ta dva ulja najbolje koristi kombinirano. Mješavinu treba nanositi na čelo, sljepoočice i iza ušiju, nekoliko puta na dan ili po potrebi. Kako i kod bolnih mišića, terapija se provodi samo nekoliko dana.
Migrana
Mješavina za glavobolju /migrenu:
30 ml biljnog ulja makadamije
15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
15 kapi eterično ulje paprena metvica
Oprez kod nanašanja jer može iritirati oči!
10 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
10 kapi eterično ulje petit grain gorke naranče
10 kapi eterično ulje ružmarin cineol
Ukoliko imate česte glavobolje ili migrene , najbolji je tretman koji rješava sâm korijen tog problema. U većini slučajeva, velika pomoć (a najčešće i rješenje problema) je čišćenje jetre, koje se provodi određeni period vremena. No, kao "prvu pomoć" odnosno olakšanje u akutnom stanju, preporuča se mješavina s eteričnim uljem bosiljka. Još jedno ulje koje je izrazito učinkovito kod takvih stanja je paprena metvica, pa je ta dva ulja najbolje koristi kombinirano. Mješavinu treba nanositi na čelo, sljepoočice i iza ušiju, nekoliko puta na dan ili po potrebi. Kako i kod bolnih mišića, terapija se provodi samo nekoliko dana.
Migrana
Mješavina za glavobolju /migrenu:
30 ml biljnog ulja makadamije
15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
15 kapi eterično ulje paprena metvica
Oprez kod nanašanja jer može iritirati oči!
Bolne menstruacije
Bolne menstruacija su vrlo česta pojava kod koje bi isto trebalo odrediti uzrok. Veliku pomoć može pružiti uravnotežena prehrana, te smanjenje uzimanja mliječnih proizvoda (hormoni za rast te pesticidi i antibiotici u prehrani goveda mogu utjecati na ženske spolne hormone). Za vrijeme menstruacije bolove može ublažiti mješavina s analgetskim djelovanjem, te ulja koja pospješuju prokrvljenost poput čempresa. Nanosi se na područje donjeg dijela trbuha i leđa, 2-3 puta na dan.
Mješavina za bolne menstruacije:
30 ml biljnog ulja makadamije
15 kapi eterično ulje bosiljak metil-kavikol
5 kapi eterično ulje ružmarin kamfor
10 kapi eterično ulje čempres
Pomoć kod probavnih problema:
Bosiljak metil-kavikol je značajan je zbog svog posebnog učinka na autonomni živčani sustav i probavni trakt. Metil-kavikol stabilizira preaktivni simpatički sustav i vraća zdravu ravnotežu između simpatikusa i parasimpatikusa što omogućava probavnim organima da lakše provode svoje funkcije.
Ulje bosiljka izvanredno djeluje na većinu probavnih problema, te nanešen dermalno u odgovarajućem biljnom ulju daje skoro pa trenutno olakšanje.
U kombinaciji s drugim uljima, bosiljak može izuzetno pomoći kod nadutosti, gastritisa, zatvora i probavnih spazama. Kod svih navedenih stanja mješavine se nanose nekoliko puta na dan, nekoliko dana (onoliko koliko traje akutno stanje).
BOSILJAK
Nadutost
30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi komorač
Gastritis
30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi rimska kamilica
Zatvor
30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi đumbir
Probavni problemi
30ml biljnog ulja makadamije
15 kapi bosiljak metil-kavikol
15 kapi paprena metvica
Inhalacija
U difuzeru ili jednostavno nakapan na bilo koji prirodan materijal (komadić drva, keramiku i sl.), bosiljak djeluje kefalično, bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost, te pomaže kod depresije i letargije.
Odlično djeluje u svim situacijama koje zahtjevaju pojačanu mentalnu aktivnost i budnost: tijekom učenja, vožnje, na radnom mjestu.
Možete ga dodati i mješavini za stimulirajuću masažu prije zahtjevnog dana.
Bosiljak metil-kavikol možete koristiti u difuzeru za stvaranje stimulirajuće atmosfere u svom domu ili na poslu.
U automobilu, nekoliko kapi u Aroma-caru pojačati će koncentraciju i tako omogućiti sigurniju vožnju.
U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu. Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama. Jednostavan recept je dodati nekoliko kapi eteričnog ulja u 100 ml biljnog ulja (naprimjer hladno prešanog maslinovog ulja) i takvu mješavinu dodati jelu po potrebi. Važno je napomenuti da se nikada ne smije pretjerati s brojem kapi, jer miris i okus vrlo lako može postati preintenzivan.
BOSILJAK U HRANI
***Napomena: ****
Mjere opreza: bosiljak metil-kavikol nije prikladan za trudnice i dojilje!